Bel of mail ons voor een vraag

Tammingastraat 58,
Hornhuizen

Werken, eten, slapen?

Datum

Een nieuwe start voor Wongema

Afgelopen jaar voelt als een dolle rit in een achtbaan. Wong ging weg en gooide na 10 jaar Wongema in de lucht, maar door wie zou het worden opgevangen?

De zoektocht naar nieuwe uitbaters was lang en grillig. Kandidaten kwamen en haakten weer af: te groot, te veel, te ver… Toen het idee van een ‘herbergierscollectief’ op tafel kwam ging het ineens snel. Wongema-bekenden Astrid Kaag (dorpsgenoot) en Wilbert van de Kamp (allesdoener en voormalig huismeester van landhuis Oosterhouw) staken met nieuwkomers https://usercontent.one/wp/www.nieuwwongema.nl/wp-content/uploads/2021/09/Beeld-Kabarett_Dapitulet-1.jpeg?media=1638280888 van Kampen en Youetta Visser de koppen bij elkaar. Het klikte en de vier zeiden volmondig ‘ja’. Van Kampen en Visser waren al langer op zoek naar een plek waar zij een ‘huis voor transitie’ wilden beginnen. Zij trekken de kar en Astrid en Wilbert geven een duwtje mee. Samen kan het!

Ondertussen lukte het om met hulp van donateurs, participanten en het fonds ‘Het Nieuwe Doen’ genoeg middelen bij elkaar te harken om het pand te kopen. Stichting Wongema is nu de trotse eigenaar van het pand, de vier herbergiers zijn huurder en gaan onder de vlag van Nieuw Wongema verder.

Om de overgang naar een nieuw Wongema te markeren, zetten we er gewoon het woordje ‘nieuw’ voor. Niet ongebruikelijk op het Hogeland, waar nieuwe boerderijen in vers aangewonnen land ook werden vernoemd naar oorspronkelijke plek op het oude land: Onrust en Nieuw Onrust, Oud- en Nieuw Bromo, Nieuw Midhuizen. Die toevoeging ‘nieuw’ geeft de nieuwe herbergiers de ruimte voor verdere ontwikkeling. Het blijft die fijne werkplek voor makers en praters, en ook die warme herberg met een eigen programmering voor de regio. Maar natuurlijk gaan er andere dingen gebeuren, krijgt Nieuw Wongema een andere stem en wordt het netwerk met vier uitbaters een stuk groter.

Een nieuwe wind waait door Wongema

De nieuwe crew heeft grootse plannen. Ten eerste krijgt het hele pand een facelift. Want eerlijk is eerlijk, het mocht wel een update hebben. Kranen worden gerepareerd, de muren krijgen een nieuwe lik verf, nieuw terrasmeubilair een frisse kleur, oude inventaris weggebracht, de tap wordt vervangen, de koeling eveneens en de wifi is nu ook weer bij de tijd.

Nu Nieuw Wongema weer klaar is om gasten te ontvangen, komen we toe aan onze inhoudelijke plannen. Nieuw Wongema wordt veel meer dan voorheen een plek waar we experimenteren met een nieuwe economie. We kopen voedsel uit de streek, serveren biobier en zeewier bitterballen, maar gaan verder: wc papier van The Good Roll (50% van de winst gaat naar aanleg van wc’s in Afrika), eco schoonmaakmiddelen en zelfs onze sleutelhangers zijn van populierenhout. Coöperatie Ruimte haalt kunstenaars en wereldverbeteraars naar Hornhuizen. We zetten een true pricing project op, organiseren een cursus ‘koken uit de streek’ en herbergen groepen boeren die zich laten inspireren door vernieuwende landbouwers uit de buurt.

Waar is Wong?

Founder Erik Wong is terug naar Amsterdam. Hij geeft – zoals hij altijd heeft gedaan – les op de Rietveld Academie en is actief als grafisch ontwerper. Zo nu en dan valt hij even binnen of organiseert hij zelf een weekend op Nieuw Wongema. Ben je specifiek naar Wong op zoek? Mail hem op info@erikwong.nl

Meer
artikelen

Nieuw Wongema maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.

Nieuw Wongema maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.