Bel of mail ons voor een vraag

Tammingastraat 58,
Hornhuizen

Werken, eten, slapen?

Datum

8 augustus: Iris Honderdos ‘Art on location’

“We hebben nooit een plan. We komen ergens, lopen rond, kijken en luisteren, op zoek naar een onderwerp dat belangrijk is voor de lokale bevolking of een bepaalde groep onder hen.
We nemen de tijd om dit thema te zoeken en uiteindelijk zichtbaar te maken in een installatie, zoveel mogelijk gebruikmakend van materialen uit de directe omgeving. Belangrijk is dat de groep mensen zich gezien voelt en dat het kunstwerk iets van hen zichtbaar maakt naar de buitenwereld.”

Beeldend kunstenaar Iris Honderdos maakt ‘Art on location‘ op allerlei plekken in de wereld. Afgelopen april en juni was zij een paar dagen te gast als Artist in Residence in het atelier van Nieuw-Wongema. Gefascineerd door het eindeloze landschap woei ze bijna weg van de dijk, wandelde veelvuldig door de straten van Hornhuizen en omgeving en sprak met mensen die ze onderweg tegenkwam. Ze liet zich leiden door het toeval om zoveel mogelijk informatie te verzamelen dat zou kunnen leiden tot een kunstwerk over deze mensen en deze plek.

Deze specifieke manier van werken begon ze in 1992, in een oud klooster in voormalig Tsjecho-Slowakije, dat net zijn grenzen had geopend voor de Westerse wereld. In de jaren daarna volgden vele kunstprojecten, o.a. in het naoorlogse Joegoslavië, Hongarije, Oostenrijk en Korea, maar ook in haar eigen stad Utrecht en andere plaatsen in Nederland.

In 2003 leerde ze geluidskunstenaar/componist Arno Peeters kennen en ontstond er een hechte samenwerking die hen naar tal van nieuwe plekken bracht: Vietnam, Kenia, Oeganda, Noorwegen, Finland, Italië… Op 6 augustus neemt Iris Arno mee naar Hornhuizen om hem te laten zien en ervaren wat haar hier trof en fascineerde tijdens haar verblijf in Nieuw-Wongema.

Zondag 8 augustus om 14.00 is iedereen van harte uitgenodigd voor een presentatie uit hun werk van de afgelopen jaren. Intussen rijpt er een plan voor een kunstwerk waarover ze graag van gedachten wil wisselen met de bewoners.Als afsluiting is er om 15.30 een vertoning van de film Los Purus; een persoonlijk verslag over hun ervaringen, ontmoetingen en de ontwikkeling van een kunstwerk in een klein dorp in de Andes in Peru. Duur: 40 minuten.

Toegang is gratis. Reserveren niet nodig. Wel vragen we iedereen bij binnenkomst een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest (“groen scherm”) te laten zien. Zo houden we het voor iedereen veilig om bij elkaar te komen.

Meer
artikelen

Nieuw Wongema maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.

Nieuw Wongema maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.